Италийо, откъде се взе, казвай веднага! Казвай, иначе ти взимам Веспата!

Истината е, че тичам като дива коза, за да разнищя всяка твоя малка уличка, всеки ъгъл, всяко камъче… Ама нали съм коза, нормално… Поне съм любознателна.

Интересно е, че всичко в теб се случва с толкова силен финес, че дори патиците в Комо стремглаво си скачат с изящество.

Един човек подстригваше храстите пред къщата си и гледаше цветята. Видя ме, че ги снимам и попита дали ми харесват. И питаш – казах. Хубаво де, на италиански не звучи баш така и не съм чак толкоз отворена. Ама наум си го казах. На глас се опитах да пресъздам всичко, което съм научила по италиански за четири години в училище. Демек му казах “Mi piace”, то какво друго… Разказа ми за едно конкретно цвете и как го имало само в Италия. Уж го запомних и пак го забравих.

Продадох се, признавам. Наум се продадох. (Иначе не съм им го казвала.) На всеки един от онези мазни италианци, които безпогрешно ще ти кажат колко си прекрасна. И днес ще бъде 20 пъти. И няма да е само на една, вие луди ли сте? Техните дядовци за кого са тренирали толкова?! Това е занаят. Или го можеш, или не го можеш и туйто.

Или можеш да правиш най-доброто еспресо, или не можеш. Пък те го могат. Паста директно ти казвам, че е по-добре да не правиш. Само ще се изложиш. Мълчи си и краси масата, пастата италианецът ще я донесе. И сладкишът. И най-сладоледеният сладолед. Най-хубавите коли, колкото и да не ги разбирам, са техните. За красиви имам предвид, другото какво значение има? Най-парфюмните парфюми заедно с най-високите токчета.

Та да си довърша… Продавам им се мислено и на следните: на онези, които държат ужасно красивите си вили край Комо, карат Vespa, подрязват храстите сутрин и пият вино вечер. Sabato и Domenica пекат кифли с Nutella.

Подписвам договор, давам обет: да простирам чаршафи по цял ден и цяла нощ докато държа щипките с уста и зяпам езерото междувременно. Та така.

Някаква страшна афера.

Processed with VSCOcam with se2 preset

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s