Мемоарите на една Злат(и)на стюардеса…

zlatina_profile

Много е прекрасническо да познаваш потенциални рекламни лица на Colgate.

Ако само с усмивки се печелеха пари, то тя би била роднина с Бил Гейтс или някой от неговия род…

Всъщност Златина е моя приятелка и е едно от малкото момичета, които могат да се похвалят с това, че са обиколили света без чужда помощ a.k.a. някой sugar daddy. Съвсем наскоро г-ца Кожухарова се трансформира в г-жа Йосифова и усмивката и стана още по-аквафреш, това мога да гарантирам! За нея още мога да ви кажа, че е от онзи тип хора, които се ентусиазират еднакво силно, без значение дали ще им предложиш да гледате „деЦко“, да скачате с парашут, яздите мечка, да отидете до някой друг континент или просто да си стоите, ядейки сладолед с вилица. С четири думи – от-една-порода-сме! Преди да започне да си уговаря срещи с облаците в облаците, Злати работи като PR на група HYPNOTIC, Ивайло Колев, група ТЕ и нататък не съм много наясно. Благодарим на земното притегляне, че ни я върна след 3.5 години странстване, за да ни разкаже всичко, което ни вълнува за професията „Стюардеса“ и хубаво ли е да си на гурбет в самолет.

Let me introduce my friend Zlatina to you (a.k.a. Goldie among her friends)! 🙂

barcelona-spain  oslo-norway-4

budapest-hungary-1

    

Как се появи идеята да летиш сред облаците буквално?

Винаги тайничко съм си мечтала да имам вълнуващия живот на стюардеса, но преди смятах, че не съм достатъчно висока за тази професия и затова дори не ми беше хрумвало, че мога реално да се занимавам с това някога в житейския си път. Но така или иначе аз съм много авантюристичен човек, с огромно любопитство към света и неговите хора и дори Космоса и неговите извънземни 🙂 . Обожавам да пътувам, така се чувствам жива. Обичам да се рея в облаците, да летя, да покорявам височини, от които да се наслаждавам на уникални гледки. Един ден реших да се пробвам, ей така, за собствено удоволствие. Близък на мен човек отдавна ме навиваше и следеше кога има кастинги в България. А друг мой приятел, който е дългогодишен стюард и вече супервайзър в компанията, бе моето вдъхновение да се впусна в това предизвикателство и тотално да сменя попрището в живота си. Той бе така добър да ми помогне с ценни съвети, както и да ме подготви ментално за интервюто. Аз просто се явих, а от Qatar Airways веднага ме взеха. Явно е било взаимно привличане…

berlin-2

boston-usa-1

capri-island-italy-13 bali

athens-1

Chengdu & Pandas, China (36).jpg

new-york-usa-14

cape-town-sa-4canada-2adelaide-australia-14Колко време продължи обучението?

Всеки желаещ да се посвети на авиацията преминава много сериозно и интензивно обучение, продължаващо почти 3 месеца в многопрофилен авиационен колеж към компанията. То включва инженерни, психологически и медицински познания като оказване на първа помощ. Налага се стюардите да бъдат компетентни и адекватни в ситуации на сърдечен удар, астма, задавяне с храна или предмет, дишане „уста в уста“, опериране с дефибрилатор при необходимост от сърдечен масаж, боравене с кислородни бутилки, поставяне на антиалергични инжекции и дори израждане на бебе на борда на самолета. Освен всичко това, целият екипаж преминава практически тренировки при изкуствено създадени извънредни и доста екстремални ситуации на специални авиационни симулатори, за да се създаде у тях рефлекс за предотвратяване и ефективно потушаване на пожар, мигновена реакция при декомпресия (разхерметизиране на самолета вследствие на появила се пукнатина или дупка в структурата на летателния апарат по време на полет при висока надморска височина), евакуация на пътниците и контрол на масите от хора при аварийно кацане във вода или разбиване на земя.

doha-10

doha-21

OLYMPUS DIGITAL CAMERAdoha-12

fire-fighting-doha-4

doha-4

doha-2

 

Как изглежда един твой ден?

С динамична професия като тази е почти невъзможно да се определи един стандартен ежедневен график. Всеки ден е изненадващ като „Киндер сюрприз“. Никога не знаеш какво ще ти се падне и всеки миг е абсолютно непредвидим, което е просто чудесно за любителите на силни изживявания. Неизвестността от това какво може да ти се случи всеки следващ момент и къде по света може да се озовеш още утре те държи по-жив от всякога и готов за големи предизвикателства. Винаги е възможно да те изпратят някъде, където изобщо не очакваш, и то в последната минута. Понякога изпитваш вълнение от нова дестинация, друг път – отегчение от такава, на която те изпращат прекалено често и вече ти е позната до болка. В тази професия не можем да кажем, че живеем „ден за ден“, а по-скоро е живот на „блокове от дни“, от полет до полет, от почивен ден до друг. Най-хубаво е, когато имаш 3-4 почивни дни, в които можеш да излезеш с приятели и все пак да изследваш мястото, на което всъщност живееш, тъй като през повечето време пътуваш някъде другаде и реално не си там. Прекрасно е и ако имаш възможност да се прибереш в родното си място и да прекараш незабравимо време със семейството и близките си. А пък ако си малко по-креативен и динамичен човек, би могъл с лекота да планираш свое собствено мечтано кратко пътешествие и да се отбележиш на поредния спот от мащабната карта на света.

la-digue-seychelles-18

Иначе обикновено алармата ми за полет прозвънява в час, който може да е по всяко време на денонощието. Ставам като войник и веднага си пускам готина мотивираща музика от телефона, който разнасям със себе си навсякъде из апартамента, за да се разсъня. Прекарвам няколко минутки в банята и после веднага тичам до кухнята за ободряващата доза ароматно кафе, след което започвам основните приготовления. Първо обличам униформата си в пълния ѝ изряден вид като се спазват и най-малките детайли. Следват грим и прическа според критериите на компанията, които подготвям самата аз. Относно грима, за дамите има 5 задължителни елемента, които са фон дьо тен, спирала, руж, червило и маникюр като маникюрът трябва задължително да съвпада с цвета на червилото или да бъде неутрален като френския. А прическата може да бъде кок или френч туист. Куфарът ми е предварително подготвен. В уречения час, около 3 часа преди самия полет, слизам пред сградата, а там ни чака бус, отвеждащ към служебната сграда, където се провежда брифинг. На въпросния брифинг се обсъжда подробно цялата информация за полета, а супервайзърите задават на всеки стюард изпитни опреснителни въпроси за процедурите, сигурността и медицинските практики при евентуални екстремни ситуации на борд. След всичко това се отправяме към друг бус, откарващ ни до самолета, който трябва да подготвим с всичко необходимо за полет като проверка на пълната евакуационна екипировка на летателния апарат, цялостна подредба и аранжиране на представителността и нивото на хигиена на салоните на първа, бизнес и икономична класа. След това идва ред на кетъринга, а по-късно и на пътниците, към които в този момент трябва да е обърнато цялото ни внимание. Следва фазата на самия полет, която е изпълнена с редица детайли, за които, ако се впусна да разказвам тук, отговорът на този въпрос ще се превърне в поредица от книги в няколко тома.

Polaroid Picture Frame: https://www.tuxpi.com/photo-effects/photo-paper

И така, при нормален летателен ден има няколко възможности. Едната е да имаш т.нар. „лейоувър“, което значи, че летиш до по-далечна дестинация, в която имаш определен престой, който може да продължи от около 24 часа до няколко дни. Вторият вариант е да имаш „търнараунд“, което значи, че имаш кратък полет без престой – само отиване и връщане. Друга опция е да си на „стенд бай“, което значи, че си нещо като резерва в случай, че в последния момент някой колега се разболее или по някаква причина не е способен да оперира даден полет. Тогава има определени часове, в които могат да те повикат за полет по целия свят, за който винаги трябва да си подготвен физически и ментално. В тази професия графикът на работа е толкова стриктен, всичко е систематизирано до секунди, а ти си толкова необходим, че почти не ти е позволено да боледуваш. Наистина бих я сравнила с военната служба, но в малко по-приятен вариант. Разбира се, поне относно това, че последствията от работата ти са, че срещу определено количество труд получаваш нещо като глобален бонус или реално ти плащат, за да обикаляш света. Е, това не е ли просто чудесно?!?

atlanta-georgia-cnn-television-tower-usa

barbados-caribbean-islands-2-2copenhagen-denmark-2

doha-24amsterdam

  Кои са „най-силните“ и „най-слабите“ страни на професия „Стюардеса“?

Най-слабите – самотен си през повечето време и ако не свикнеш да си бъдеш самодостатъчен или не успееш да се научиш с времето да бъдеш най-добрия си събеседник, значи тази работа не е за теб; ако си човек, който е много привързан към корените си и не си номадски настроен; ако не можеш да свикнеш с това, че целият ти живот се побира в един куфар и разхождаш дрехите и вещите си по целия свят (някои от моите дънки, тениски, чанти или бикини са навъртяли повече километри от 10-годишната ви кола или са посетили повече дестинации, отколкото всички мои приятели накуп са посещавали някога), значи тази работа не е за теб; ако стресът от непрекъснато променящата се среда наоколо и промените в теб те притесняват, значи тази работа съвсем не е за теб. Всеки ден се намираш на ново място с различни хора в друго време. Понякога дори се будиш в разни хотелски стаи и в първите няколко минути си  нямаш ни най-малка представа кой си, къде си и какво става. Трябва ти известно време докато се опомниш. Най-трудният въпрос за един „летящ човек“ е кой ден от седмицата е днес, коя дата сме и колкото и да не ви се вярва – понякога нямаме представа коя е настоящата година.

warsaw-polandzurich-2

BeFunky Collage.jpg

Sao Paolo, Brazil (3).jpg

Capri.jpg

oslo-norway-3    miami-usa-1-3

morocco-casablanca-2

Най-силните – няма друга такава професия, при която да ти плащат, за да пътуваш и да посещаваш мечтани дестинации, да отсядаш в 5-звездни хотели и да пътуваш с 5-звездни самолети, да срещаш популярни личности, да купонясваш на всевъзможни места по света и, като цяло, да се кефиш на живота с пълна сила. Тази професия е толкова вълнуваща, динамична и непредвидима, че винаги е добре да носиш международния паспорт със себе си, защото никога не знаеш дали изведнъж няма да се озовеш в Париж за закуска, в Дубай – за обяд или пък в Хонг Конг – за вечеря.

la-usa-1

la-usa-8

sweden-ice-barsingapore-7

vietnam-1

sardinia-island-italy-2doha-6

11029730_10204417540136935_1998864001_o

adelaide-australia-12

Разкажи ни някоя забавна и интересна случка с пътник в самолета.

Толкова са много, но все пак ще разкажа първата, която изникна в съзнанието ми. На полет за Рим пътник (разбира се, италианец) ме попита за телефонния ми номер. Казах му, че не ни е позволено да даваме свои контакти. Небезизвестен факт е настоятелното флиртаджийско очарование на италианците, което и този господин не пропусна да демонстрира. На свой ред джентълменът настоя да ми остави поне неговите координати, на които да го открия, тъй като много държеше да ми покаже лично родния си Рим, с чиято красота и величие видимо се гордееше. Единственият начин да продължа служебните си задължения необезпокоявана бе да приема смачкана салфетка, на която се предполагаше, че господинът е написал подробно въпросните си данни. Сложих тайнствената бележка в джоба на сакото си. Пристигнахме в Рим и когато вече бях забравила за случая, от униформеното ми сако изпадна смачканата салфетка. От любопитство реших да надникна и да прегледам написаното, но в следващия момент вече се превивах от смях. Питате се защо?!? Ами на бележката имаше горе-долу следния текст в превод на развален английски: „Аз съм Джузепе! Моля те, обади ми се, за да ти покажа красотите на града ми и обещавам да хапнем вкусна пица.“ 😉 И това беше всичко. Нямаше и следа от цифри. Явно човекът е бил толкова развълнуван да ми даде телефонния си номер, че накрая реално беше забравил да го напише. Не че някога щях да му се обадя (стюардесите обикновено разполагат с много такива предложения), но самият той окончателно и безвъзвратно ми бе отнел тази възможност. Иначе в моето съзнание италианците завинаги ще си останат най-галантните, сладки и недодялани свалячи на нашите времена. 🙂

Polaroid Picture Frame: https://www.tuxpi.com/photo-effects/photo-papericeland-5
adelaide-australia-16narita-japanmaldives-6

kenya-2

matera-italy-3thailand-30

la-digue-seychelles-11

tunis-1

La Digue, Seychelles (23).jpg

Имало ли е момент, в който да се чувстваш застрашена по време на работа?

Като цяло съм голяма късметлийка да работя в мюсюлманска компания от Средния Изток (част от света, популярна с множество терористични атаки и религиозни войни) и да нямам много и сериозни инциденти. Благодарна съм на Господ, че ме е пазил през целия този период. Преди време имахме случай с един религиозно фанатичен пакистанец на връщане от Малайзия за Катар. Човекът видимо бе с психично разстройство, което, за щастие, се отключи докато все още бяхме на земя. Малко оставаше да влезе в ръкопашен бой с друг от пътниците, който просто поиска вода на една от колежките ми. Пакистанецът започна да крещи религиозни слова от Корана на хинди и арабски език, с налудничав поглед и изпъкнали очи, насилвайки струпалите се пътници и стюарди около него да пият вода, за да се пречистят (по неговите думи). Всеки, който отказваше да го стори, той заливаше с бутилка вода. През това време охраната на летището вече бе извикана. Служителите от наземния персонал буквално извлачиха освирепелия извън самолета, защото пътник с подобно поведение не може да остане на борд. Нямам представа какви са били последвалите мерки, но съм сигурна, че са били сурови. Представете си, ако пакистанецът беше станал агресивен по време на почти 8-часовия ни полет до Доха… Тогава щеше да е много по-трудно да го усмирим, въпреки че сме тренирани и за това. По време на обучението си в авиационния колеж стюардите преминават и курс за самозащита при неконтролируеми, пияни пътници, такива, които пушат цигари на борда, такива, които искат да отвлекат самолета или да нанесат каквато и да е друга щета по него, по екипажа или пътниците. Стюардите са оторизирани дори да поставят белезници на такива невъздържани или криминални лица.

Разбира се, често пъти съм се чувствала застрашена и по време на силна турбуленция. Точно в такива моменти, когато се намираш на около 40 000 фута височина, осъзнаваш, че си безсилен пред метеорологичните аномалии и природата е толкова могъща. Преживявала съм много силни и продължителни турбуленции на път за Сингапур и Малайзия, тъй като в тази част на света времето е доста променливо, дължащо се на тропическия или екваториален климат.

the-miracle-gardens-dubai-6      seychelles-1

Но в живота правилата за баланс и хармония са такива – за да получиш винаги трябва и нещо да дадеш. Това е рискована професия, която обаче отваря и уникални възможности пред теб, като това пилотът да те извика, за да наблюдаваш прелестното Северно сияние от пилотската кабина. Никога няма да забравя този полет на връщане от Лос Анджелис, Калифорния, някъде над въздушното пространство на Канада. Тогава за пръв път в живота си се срещнах с този природен феномен. Осъзнавам и оценявам като висока привилегия, че това е уникално събитие, на което повечето хора на планентата никога няма да имат шанса и честта да се насладят, камо ли по този начин, от небесната перспектива, почти от нивото на самото Северно сияние.

capri-island-italy-9

dominican-republic-10

johannesburg-sa-7beijing-the-great-wall-of-china-4

Egypt & The Pyramids (11).jpg

singapore-2

Водиш ли си твоя лична злати-стика (статистика 🙂) на местата, които си посетила?

Да, имам си карта на света на стената, на коята с червени точки отбелязвам всяко едно място (засега на земята, а скоро и в Космоса), на което съм била, а със сини точки отбелязвам флаговете и така поддържам точна бройка на държавите, които съм посетила досега (последно бяха около 70 държави). Също така, от всяка посетена дестинация задължително се сдобивам с най-красивите магнити за хладилник или най-типични за даденото място сувенири. И не на последно място, колекционирам банкноти и монети от всяка посетена държава и така вече притежавам валутите на голяма част от националностите на планетата, които се надявам да имат сериозна нумизматична, колекционерска и антикварна стойност за бъдещите поколения. Все пак ще има държави, местности и народи, които е възможно да се размият или напълно да изчезнат от картата на света след години.

adelaide-australia-15

mexico-9

melbourne-2

la-digue-seychelles-22

dominican-republic-1

india-new-delhi-kochin-9

boston-usa-2

cape-town-sa-26

Egypt.jpg

la-digue-seychelles-10

washington-dc-usa-4

 

 

 

Кое е най-впечатляващото място на света за теб и защо? Ако ти е трудно да посочиш едно, моля, сподели няколко, няма да се дърпаме да чуем 🙂

Както може би ще забележите, аз съм любител на горещите, плажни и много екзотични дестинации с множество палми и кокосови дървета.

la-digue-seychelles-14

 • За мен най-страхотното място на света са Сейшелските острови, и по-специално остров Ла Диг, до който се стига след час и половина пътуване с фери от главния остров Махе, където се намират столицата и летището. Сейшелите за мен са номер 1 не само защото там се омъжих за любимия си мъж, но и защото наистина представляват неземна красота, за щастие, все още непокътната от човека. На тези острови природата е уникална и пищна, а хората са просто разкошни.

the-wedding-seychelles-2

the-wedding-seychelles-1

the-wedding-seychelles-3

the-wedding-seychelles-4

 • Друго прекрасно кътче на планетата е остров Занзибар, част от африканската държава Танзания. Райско местенце, където времето сякаш е спряло, а гостоприемството на местните от полуномадското племе „масаи“ те кара да почувстваш автентичността и свободния дух на мама Африка.

zanzibar-7zanzibar-18

Zanzibar2.jpg

zanzibar-10

zanzibar-4

 • Номер 3 за мен са Карибите. Тези острови са напоени с неподправена латиноамериканска екзотика и страст, които неминуемо ще ви заразят. Силно препоръчвам круиз из Карибските острови, който ще ви даде възможност да обиколите възможно най-голяма част от тях.

royal-caribbean-cruise-caribbean-islands

 • Веднага след това бих наредила великолепните Доминикана и Мексико, изпъстрени с божествени вкусове, диви латино танци и тюркоазени плажове.

dominican-republic-5

mexico-28

dominican-republic-7mexico-15

 

 

 

 

 

 

 

 

mexico-26

mexico-24

mexico-14

mexico-5

 • Като говорим за екзотика, не мога да не спомена и китния креолски оазис – остров Мавриций.

mauritius-6

 • Не мога да отрека, че и Тайланд е едно много впечатляващо място. Там можеш да се изправиш пред предизвикателства като това да влезеш в клетката на истински див тигър, да яздиш слон в джунглата или пък буквално да се изгубиш в пъстроцветната палитра на нощния живот на Тайланд.

thailand-25

thailand-5

thailand-23

thailand-17          thailand-3

thailand-7

thailand-28

thailand-6

thailand-29

 

 

 

 

 

 

 

 • А като говорим за уникалност, няма как да не спомена Мианмар. Това е забележителна страна, в миналото позната с името Бирма. Там е и едно от най-вълнуващите преживявания в кариерата ми на стюардеса. Пътувах цяла нощ с автобус, на сутринта – в багажника на пикап, за да стигна до изцяло златен будистки храм, който виси на ръба на скала. Другото, което много ме привлече там, е това, че можеш да летиш с балон над древния град Баган (бившата столица) и неговите стотици будистки храмове и пагоди.

Myanmar.jpg

 • Фантастично място е Южна Африка и по-точно – Кейптаун със своите пингвини, шарени къщички, нос Добра надежда и разделението на два океана; великолепната гледка от равната планина Table Mountain и прекрасните винарски комплекси с много зеленина, езерца и гледки към бурните плажове на Южна Африка. Също и Йоханесбург, където галих диво бяло лъвче бебе. Да не пропускаме и Намибия, в която бях на сафари с гепарди, жирафи, носорози и хипопотами на броени метри или, така да се каже, на опасно близко разстояние.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cape Town SA (7).jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

johannesburg-sa-10johannesburg-sa-3

namibia-3namibia-4

namibia-6namibia-2

 

 

 

 

 

 

 

 • Непал е необикновено парче земя, на която са се  пръкнали най-добрите, смирени и усмихнати хора, които някога съм виждала, въпреки бедността (парадокс – единственият бакшиш, предложен ми в кариерата ми на стюардеса, е от много доволен и благодарен бангладешки пътник) и въпреки природните бедствия, които преживяват.
 • Исландия е най-различното, уникално, свободно и приказно място, което вероятно някога съм виждала и ви гарантирам, че срещата с това природно явление ще преобърне целия ви свят и 100% ще ви промени завинаги!

iceland-8iceland-9island-puffin-island-8

iceland-7

island-puffin-island-26

island-puffin-island-35

island-puffin-island-44

island-puffin-island-22Island & Puffin Island (36).jpg

island-puffin-island-43

Island & Puffin Island (2).jpgisland-puffin-island-13

 • Като говорим за интересни места по света не мога да не включа и преливащия от живот континент Австралия, където се насладих на това да гушкам коали, хапващи си сладко, сладко евкалиптова клонка, както и да храня с биберон бебета кенгура, да галя кенгура албиноси и ред други мистични обитатели, които определено си заслужава лично да изследвате.

adelaide-australia-9

kangaroo_collage

 • Много обичам и космополитността на Сингапур и Дубай, звездното излъчване на Лос Анджелис, Маями и Ню Йорк, пъстроцветната есен в Канада и живописното пътешествие до Ниагара и назад, грузинската перла Тбилиси и величествената Москва, арабското очарование на Оман и разбира се, още много други.

niagara-falls-2

miami-usa-1-1new-york-usa-12

Dominicana.jpg

 

iranian-pink-lake

muscat-oman-2cape-town-sa-25

engagement-at-burj-khalifa-1 mahe-seychelles-4

 

 

 

 

 

 

 

india-new-delhi-kochin-7

la-digue-seychelles-21

А най-опасното?

 • Едно от най-опасните места, на които наистина съм се чувствала особено притеснена за живота си, бе Лагос, Нигерия, тъй като ми се наложи да посетя страната точно когато там и в околните ѝ държави се появи смъртоносният вирус „Ебола“. Друго страховито в столицата Лагос бе голямата бедност, заради която могат да те убият на улицата за минимална сума пари.
 • Бангладеш е друго много опасно място, тъй като това е и най-бедната страна в света, а хората там са все още назад в развитието си. Много от домакинствата не разполагат с електричество. Местните хващат автобусите на градския транспорт в движение като често висят от покривите или вратите на превозните средства. Когато бях в Дака (столицата на Бангладеш) в продължение на няколко дни имаше стачки и поради мерки за сигурност не ни бе позволено да излизаме от хотела и може би с право, тъй като бях потресена как местните ни гледаха като диви животни през решетките на хотела.
 • С голяма тъга открих, че сред най-опасните места в света, които застрашават здравето на цялото човечество, определено са едни от най-големите и гъстонаселени държави на планетата, а именно Индия и Китай. За мен бе потресаващ фактът, че в Китай съвсем осезаемо може да се усети огромното замърсяване на въздуха, който е толкова плътен и наситен с вредни изпарения, че почти можеш да го пипнеш и определено – да го помиришеш. Индия е изпълнена отново с много тежък въздух и смог, въпреки широко разпространеното мнение сред българите и не само, че е много екзотична дестинация, предпочитана от туристите. Точно там, в индийската провинция Кочин, в щата Керала един местен индиец, шофьор на такси, за малко не ме отвлече в джунглата, тъй като настояваше да ме представи на майка си и да се ожени за мен. И всичко това само защото си направихме селфи заедно. Явно хората там не са никак образовани и доста първични и очевидно приемат всичко по изключително наивен начин, който обаче може да се окаже и доста опасен.

beijing-the-great-wall-of-china-1hong-kong-victoria-pick-the-big-buddha-2

 • Учудващо, но неприятен случай имах и в изрядно място като Токио, Япония. В деня, в който пристигнах там, от регионалните власти алармираха, че изненадващо до „Страната на изгряващото слънце“ са долетели комари с опасен вирус чак от Бали, Индонезия. Като превенция отговорните органи препоръчваха да се избягват разходките сред зелени площи като паркове и градинки, поради което, за съжаление, не успях да посетя великия императорски дворец в Токио и прилежащите му красиви градини.

kyoto-japan-1chengdu-pandas-china-21india-new-delhi-kochin-2

chengdu-pandas-china-30

kuala-lumpur-malaysia-26kuala-lumpur-malaysia-18india-new-delhi-kochin-12

tokyo-japan-4

Shanghai.jpg

Как се преодолява часовата разлика? Издай ни някоя безценна рецепта.

За това няма тайна, въпрос на организъм е, на лични възприятия, на собствени навици на живот. А за себе си бих добавила, че е най-вече въпрос на приоритети, тъй като при мен водещо е любопитството към живота. То ме държи изумително трезва и будна в ситуации, в които повечето хора са уморени или тотално скапани и нямат сили да дадат нито грам от вниманието си на нещо по-различно от възглавницата в удобното легло в луксозната си хотелска стая. Часовата разлика е фактор, който буквално може да те смаже. Тя води до така наречения jet lag, който може да се настани за дълго в денонощния ви график, да не ви даде мира да спите, когато искате и въобще – да функционирате нормално, когато трябва. За щастие, аз лично не страдам от този проблем, тъй като винаги съм била нощна птица и съм адаптивна в това отношение. Ако се намирам на интересно и ново място, любопитството ми е по-силно от умората и объркващото действие на часовата разлика затова не пропускам възможностите си за sightseeing и луд купон. И все пак, по-късно съм способна да регенерирам много по-дълго от останалите. Мога да дам пример с един от полетите си до Осака, Япония, преди който не успях да спя. Последваха около 3 пълни денонощия, в които имаше много по-интересни неща за правене от съня като това да взема влак до друг град в красивата Япония – Киото, да си купя кимоно, да ям сладолед с вкус на зелен чай, да обикалям будистки храмове с местни и туристи, пременени като в „Мемоарите на една гейша“…вълнуващо, нали? След цялата тази азиатска авантюра, обаче, мога да ви шокирам с това, че за мен последваха около 25 часа непробуден сън. Така че аз самата съм живото доказателство за силната човешка воля и неограничените стюардски възможности. 🙂

dallas-usa-3

 

Edinburgh (1).jpgsouth-korea-1

Capri.jpg

BeFunky Collage.jpg     chengdu-pandas-china-27

la-digue-seychelles-25

la-usa-20       moscow-1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

la-digue-seychelles-1stonehenge-uk

 

 

 

 

 

 

 

 

Какъв съвет би дала на хората, които си мечтаят да имат твоята професия? Какви качества са необходими, за да се справяш с нея без паника?

Професията „Стюардеса“ предполага да си много позитивен, усмихнат, спокоен и балансиран човек, да умееш да се владееш във всевъзможни изненадващи ситуации. В същото време да си безкрайно отговорна, всеотдайна, истинска и неподправена личност. В голяма част от ситуациите трябва да умееш да подхождаш с огромна доза хладнокръвие, разбиране и изобретателност. Определено тази професия не е за всеки, но онзи, който смята, че има куража да се изправи срещу собствените си вътрешни и външни ограничения, нека го направи. Аз ви предизвиквам да преоткриете себе си и огромния и разнообразен свят около вас и ви обещавам, че направите ли го, ще се радвате на несметните духовни, ментални и дори материални богатства от своето посвещение.

la-digue-seychelles-2

Melbourne (1).jpgSpring in Geneva (1).jpg

 

 

 

 

 

 

 

New York, USA (17).jpg

Philly.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Singapore (3).jpgthe-miracle-gardens-dubai-2hangzhou-china-2

napoli-italy-2 Moscow (3).jpg

chengdu-pandas-china-28sardinia-island-italy-3Mahe, Seychelles (1).jpg

kyoto-japan-2la-digue-seychelles-3

puerto-rico

pert-7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turkey (4).jpg Dallas, USA (1).jpg

Благодаря ти за отделеното време!

И аз благодаря от сърце!:)

morocco-casablanca-5

Beijing & The Great Wall of China (10).jpgedinburgh-2

Sao Paolo.jpg prasline-seychelles-1

 

 

 

 

 

 

 

Muscat Oman.jpg

la-digue-seychelles-31

korea

Seychelles.jpg

Снимки: личен архив

 

One thought on “Мемоарите на една Злат(и)на стюардеса…

 1. Беше много зареждащо да прочета за пътешествията и впечатленията на Златина! Пожелавам й още много такива, и да споделя за тях.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s